Header Ads

Încet dar sigur se încearcă ștergerea istoriei. Statuia lui Mihai Viteazul va fi înlocuită de cea a regelui Ferdinand

O operaţiune nemaivăzută se desfăşoară marţi, în Centrul Oradiei. Noua statuie a Regelui Ferdinand, ce urmează să fie dezvelită pe 23 mai, a ajuns la Oradea cu un transport special, demontată pe bucăţi, şi este descărcată în faţa Palatului Episcopal greco-catolic, unde va fi asamblată.


"Statuia va fi sudată la faţa locului", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Florin Birta, prezent la organizarea de şantier.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a descărcării transportului special, Poliţia Locală a închis accesul auto în Piaţa Unirii, cu excepţia mijloacelor de transport în comun.

A venit Regele, pleacă Voievodul

În Piaţa Unirii a ajuns, de dimineaţă, o macara care va da jos pe o platformă statuia Regelui Ferdinand şi ulterior va ajuta la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, operaţiunea fiind estimată să se desfăşoare în cursul zilei de marţi. Ea va dura câteva ore.


La faţa locului s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. Deocamdată, oamenii nu protestează, lucrările se desfăşoară într-o atmosferă paşnică.

Statuia Regelui Ferdinand urmează să fie depozitată în faţa Palatului Episcopal până la finalizarea pregătirilor, "4-5 zile", după spusele viceprimarului Birta.


E de aşteptat ca acţiunile municipalităţii să stârnească anumite acţiuni de protest. După cum BIHOREANUL a scris, conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu. Fostele cadre militare îl acuză pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor.

Citește continuarea pe ebihoreanul.roNiciun comentariu

Un produs Blogger.